Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği1 (KKD Yönetmeliği), Türkiye'de KKD'lerin ithalatı ve veya satışı ile ilgili kuralları içerir. Yönetmelik; KKD tasarımı ve imalatı ile ilgili sağlık ve güvenlik gerekliliklerini, etiketleme gerekliliklerini, ürünlerin bu gerekliliklere uygunluğunun değerlendirilmesinde kullanılacak prosedürü ve KKD üreticilerinin, ithalatçılarının ve distribütörlerinin yükümlülüklerini belirler.
KKD Yönetmeliği, 1 Mayıs 2019 itibarıyla yürürlüğe girmiş ve önceki Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği'nin yerini almıştır. Türkiye'ye ithal edildiği veya Türkiye'de ilk defa satıldığı tarihin 21 Nisan 2019'dan daha önce olması koşuluyla, önceki Yönetmelik'te yer alan gerekliliklere uygun ürünlerin satışı hâlâ mümkündür. Önceki Yönetmelik uyarınca verilen AT tip inceleme belgeleri ve onay kararları da 21 Nisan 2023 tarihine veya geçerlilik süresi dolana kadar (hangisi daha önceyse) geçerlidir.
Genel olarak KKD, giyen veya kullanan kişiyi sağlık ya da güvenlik risklerine karşı korumak üzere tasarlanmış donanım şeklinde tanımlanır. Donanımın koruyucu işlevini yerine getirmesi veya harici bir cihaza ya da güvenilir bir ankraj noktasına bağlanması için gerekli olan tüm parçalar KKD'ye dahildir. KKD Yönetmeliği'nin kapsamı dışında kalan (ve başka yasaların kapsamında olan) ürünlerden bazıları aşağıdaki gibidir: ordu mensupları veya polis tarafından kullanılmak üzere, sportif faaliyetlerde kullanılanlar hariç nefsi müdafaa amacıyla kullanılmak üzere veya tüketicileri aşırı olmayan atmosferik koşullara karşı (örneğin bulaşık yıkarken suya ve neme karşı) korumak amacıyla tasarlanan ürünler.
Üreticiler KKD'nin, KKD Yönetmeliği Ek II'de belirtilen geçerli sağlık ve güvenlik gerekliliklerine uygun şekilde tasarlandığından ve üretildiğinden emin olmalıdır. Üreticiler, ürünlerinin Ek II'ye uygunluğunu nasıl sağladıklarını gösteren teknik belgeleri hazırlamalı ve geçerli uygunluk değerlendirme prosedürünü izlemelidir. Uygunluk değerlendirmesi, ürünün kategorisine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Geçerli prosedürü izleyerek ürün uyumluluğunu gösteren üretici, uygunluk beyanını hazırlamalı ve ürüne veya ürün ambalajına CE işaretini yapıştırmalıdır. Ürünü Türkiye'ye ithal eden üretici ve diğer taraflar, teknik belgelerin ve uygunluk beyanının kopyalarını, ürünün son birimi Türkiye'de satıldıktan veya Türkiye'ye ithal edildikten sonra 10 yıl boyunca saklamalı ve talep üzerine, ilgili ulusal makamlarla paylaşmalıdır.
KKD ithalatçıları ve distribütörleri, Türkiye'de yalnızca uyumlu KKD'lerin ithalatını veya satışını gerçekleştirdiklerinin kontrolünü sağlamaktan sorumludur.
Aşağıdaki bilgiler ürünün üzerinde, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise ambalaj üzerinde veya ürünle birlikte verilen bir belgede yer almalıdır:
KKD Yönetmeliği uyarınca, her KKD birimine bir uygunluk beyanı eklenmiş olmalıdır. Üretici, tek bir cümleden ve tam uygunluk beyanının olduğu web sitesine yapılan bir atıftan oluşan "basitleştirilmiş uygunluk beyanı" ile bu gerekliliği karşılayabilir.
Üreticiler ve ithalatçılar, KKD numune testleri yapmalı, uygun olmayan KKD'lerle ilgili şikayetleri ve KKD geri çağırma işlemlerini araştırarak kayıt altına almalı ve distribütörleri bu tür sorunlar hakkında bilgilendirmelidir.
Üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler, uygun olmayan KKD'lere ilişkin olarak ilgili durumlarda söz konusu KKD'leri yönetmeliğe uygun hale getirmek, piyasadan çekmek veya geri çağırmak için gereken düzeltici önlemleri derhal almalıdır. Ayrıca KKD'nin güvenlik riski teşkil ettiği durumlarda üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını uygunsuzluk durumunun ve alınan düzeltici önlemlerin detaylarıyla birlikte, güvenlik riski hakkında derhal bilgilendirmelidir.
Daha fazla bilgi için KKD ile ilgili aşağıdaki web sitelerini ziyaret etmenizi öneririz:
KKD'ler, Amazon.com.tr'de satılmasına izin verilen kategoriler listesinde henüz yer almamaktadır.
1 1 Mayıs 2019 tarihli, 30761 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan (AB) 2016/425 yönetmeliğine eş değerdir.