(2014/35/AB) Düşük Voltaj Yönetmeliği1 (Yönetmelik); kişilerin, evcil hayvanların ve mülklerin sağlığını ve güvenliğini yüksek düzeyde korumak amacıyla belirli voltaj limitleri dahilinde kullanılmak üzere tasarlanmış elektrikli ekipmanlarla ilgili gereklilikleri belirler. Gereklilikler arasında elektrikli ekipmanın tasarımı ve üretimine yönelik güvenlik hedefleri, etiketleme gereklilikleri ve geçerli uygunluk değerlendirmesi prosedürleri yer alır. Yönetmek ayrıca üreticilerin, ithalatçıların ve distribütörlerin yükümlülüklerini de belirler.
Belirli voltaj aralıkları dahilinde kullanılmak üzere tasarlanmış elektrikli ekipman üretiyor, ithal ediyor veya dağıtıyorsanız Yönetmeliğin gerekliliklerine uymanız gerekir.
Yönetmeliğe uymakla yükümlüsünüzdür. Yönetmeliği uygulayan Türkiye'deki tüm yönetmeliklere de uymanız gerekir. Bu materyal sadece bilgilendirme amaçlıdır. Yasal tavsiye niteliği taşımaz. Ürününüzle ilgili yasalar ve yönetmelikler hakkında sorularınız varsa hukuk danışmanınıza başvurmanızı öneririz.
Yönetmelik, alternatif akım için 50 ile 1.000 V, doğru akım için 75 ile 1.500 V arasında bir voltaj değeri ile kullanılmak üzere tasarlanmış elektrikli ekipmanlar için geçerlidir. Aşağıda listelenen elektrikli ekipmanlar ve olaylar, Yönetmeliğin kapsamı dışındadır:
Yönetmelik kapsamındaki elektrikli ekipmana örnekler; ev aletleri, kablolar, güç kaynağı birimleri ve lazer ekipmanlarıdır.
Yönetmelik; elektrikli ekipman üreticileri, yetkili temsilcileri, ithalatçıları ve distribütörleri için yükümlülükleri belirler.
Uygunluk Beyanı ve CE işareti:
Üreticilerin yapması gerekenler:
İthalatçıların yapması gerekenler:
Üreticiler ve ithalatçılar, teknik belgelerin ve uygunluk beyanının bir nüshasını, elektrikli ekipmanın pazara sunulmasından sonra 10 yıl boyunca saklamalıdır.
Etiketleme ve bilgiler:
Üreticiler ve ithalatçılar, elektrikli ekipmanda aşağıdakilerin bulunduğundan emin olmalıdır:
Yukarıdaki bilgilerin elektrikli ekipmanın üzerinde bulunması mümkün değilse bu bilgiler, ambalajında veya elektrikli ekipmanla birlikte sunulan bir belgede yer almalıdır.
Ayrıca, elektrikli ekipmanla birlikte talimatlar, güvenlik bilgileri ve Uygunluk Beyanı da sunulmalıdır. Bu bilgiler, son kullanıcılar ve piyasa gözetiminden sorumlu yetkililer tarafından kolayca anlaşılabilecek bir dilde olmalıdır.
Distribütörler, Türkiye'de elektrikli ekipman satışıyla ilgili olarak gereken özeni göstermelidir. Buna, ekipmanın CE işareti taşıdığını ve son kullanıcılar için uygun belgelerle birlikte sunulduğunu doğrulamak da dahil olabilir.
Üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler, ilgili durumlarda elektrikli ekipmanı yönetmeliğe uygun hale getirmek, piyasadan çekmek veya geri çağırmak için gereken düzeltici önlemleri derhal almalıdır.
Elektrikli ekipmanın risk teşkil ettiği hallerde üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nı, özellikle ekipmanın uygun olmama durumunun ve alınan düzeltici önlemlerin detaylarıyla birlikte derhal bilgilendirmelidir.
Gerekçeli bir talep alınmasının ardından üreticiler, ithalatçılar ve distribütörler, elektrikli ekipmanın Yönetmeliğe uygunluğunu göstermek için gerekli tüm bilgileri ve belgeleri, yazılı veya elektronik biçimde, yetkili bir ulusal makama sunmalıdır.
Düşük Gerilim Yönetmeliği hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki web sitelerinden birini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz:
1 Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmelik